Meestal is het gewoon mogelijk om zonder problemen contactlenzen te blijven dragen wanneer je zwanger bent. Toch zijn er wel een aantal aspecten waar je rekening mee dient te houden. In bepaalde situaties moet je bijvoorbeeld tijdelijk andere lenzen of een bril dragen. Dit heeft te maken met de veranderingen die je lichaam ondergaat tijdens een zwangerschap die ook je ogen beïnvloeden.
In zeldzame gevallen kunnen er ook complicaties zoals zwangerschapsvergiftiging of bepaalde oogziektes zoals glaucoom voorkomen, met heftige oogproblemen als gevolg. Het is dan verstandig om tijdens deze complicaties tijdelijk geen lenzen te dragen.
Wat verandert er tijdens de zwangerschap?
Het hangt af van de veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap of je wel of geen contactlenzen kan blijven dragen. Qua veranderingen kun je denken aan bloeddruk, hormoonspiegel, stofwisseling of vochthuishouding. Deze factoren kunnen je ogen en de hoeveelheid traanvocht dermate beïnvloeden dat je tijdelijk andere contactlenzen of een bril moet dragen.
Hieronder lees je de meest voorkomende gevolgen van de zojuist genoemde veranderingen. Ook vertellen we je hoe dit je ogen en dus het dragen van lenzen kan beïnvloeden.
Traanvocht
Droge ogen is een veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Je lichaam gaat tijdens een zwangerschap namelijk anders met lichaamsvocht om, soms met een tekort aan traanvocht als resultaat. Dit zorgt voor geïrriteerde ogen. Maar in sommige gevallen gebeurt juist het tegenovergestelde: er wordt meer traanvocht gemaakt dan normaal.
De hoeveelheid traanvocht kan invloed hebben op hoe je ogen op lenzen reageren. Droge en geïrriteerde ogen kunnen door het dragen van contactlenzen juist versterkt worden. Dit gelukkig slechts tijdelijk en er bestaan speciale oogdruppels die dit probleem helpen verlichten. Heb je er na een langere tijd toch nog steeds last van, dan kan het lonen om andere soorten contactlenzen uit te proberen.
Eiwitten
Traanvocht bevat eiwitten. De samenstelling van deze eiwitten kan veranderen als je zwanger bent. Je merkt hier niet altijd iets van, maar in sommige gevallen kan dit het draagcomfort beïnvloeden.
In het geval dat je ogen meer eiwitten produceren dan normaal, gebeurt het vaak dat er meer eiwitaanslag op de lenzen terecht komt. Dit is ook vaak het geval wanneer je last hebt van drogere ogen. Aanslag van eiwit op je contactlens kan dan zorgen voor nog meer geïrriteerde ogen en een wazig beeld.
Dit probleem is op te lossen door extra goed op de hygiëne te letten en je lenzen extra vaak en grondig schoon te maken. Het helpt vaak ook al als je overstapt op daglenzen, mocht je deze nog niet gebruiken. Met daglenzen voorkom je eiwitaanslag, aangezien je iedere dag een vers en schoon paar contactlenzen draagt.
Sterkte
De zojuist genoemde veranderingen zijn relatief mild en makkelijk op te lossen. Maar wist je dat je sterkte ook tijdens de zwangerschap kan veranderen? Je merkt dan dat je minder goed kan zien dan voorheen. Dit heeft verschillende oorzaken, maar meestal heeft het te maken met je hormoonspiegel.
Als je lenzen draagt die niet meer passen bij je ogen omdat de sterkte veranderd is, dan is dat natuurlijk niet zo goed. Verkeersborden lezen wordt een uitdaging en ook de ondertiteling van een film is niet altijd duidelijk.
Als oplossing kun je lenzen van een andere sterkte proberen, maar tijdelijk een bril dragen is ook mogelijk. Informeer bij de opticien wat voor jou de beste oplossing is!